Tjänster
-
Jag har varit motståndare mot digitala vården som uppstod för ca 5 år sedan ”Hur kan patientsäkerheten och vårdkvaliteten säkerställas utan att ha patienten i samma rum?” tänkte jag. Med Corona Pandemin har behovet av digitala vården varit uppenbar för att kunna lösa efterfrågan på medicinsk hjälp inom alla specialiteterna. Jag inser inte bara behovet av den, men kommer ihåg att jag har själv sysslat med distansvård via telefon sedan 1990 talet för att hjälpa min familj, vänner och bekanta. När det inte räckte med att prata om symtomen ombads de komma hem till mig för undersökning. Jag minns att sedan videosamtalen blev möjliga, kunde vi istället gå över till videomöte när det också krävdes visuell undersökning. Och när DET inte räckte, så fick de komma till mig för undersökning ”in person”. Jag har alltså, precis som många av mina kollegor, alltid sysslat med distans- och digital vård utan att jag gett avkall på kvaliteten eller säkerheten. De är ju våra käraste, familjen och vännerna.
Livet på jorden efter Coronan kommer aldrig att bli som tidigare. Jag erbjuder därför mina tjänster också inom digitala vården för mina patienter som är ju de käraste i mitt arbete.
-
Jag har arbetat med försäkringsmedicinska teamutredningar (TMU) och aktivitetsförmågeutredningar (AFU) för Region Skåne. Jag har därefter arbetat på Försäkringskassan som försäkringsmedicinsk rådgivare (FMR) där jag bland annat granskat inkomna utredningar från flera leverantörer.
Genom att kombinera båda dessa kompetenser och erfarenheter kan jag erbjuda att själv utföra aktivitetsförmågeutredningar av högsta kvalitet, sett från både leverantörens och från mottagarsidan (FK).
-
Som överläkare och ortoped specialist erbjuder jag mina tjänster för mottagningsverksamhet inom samtliga ortopediska subspecialiteter, samt för operativverksamhet inom höftledsproteskirurgi och trauma.
Jag erbjuder kliniken hjälp med sjukskrivningssituationen. Var god se avsnittet om just detta.
Jag erbjuder kliniken att samarbeta kring åtgärder för att främja personalens och patienternas hälsa. Var god se avsnittet om tobaksprevention.
-
Med en större belastning på primärvården skulle vårdkvaliteten för våra patienter öka om den specialiserade vården kunde medverka i den medicinska bedömningen som inte rör allmänmedicin. Senaste vårdutredningarna har pekat på behovet av att den specialiserade vården kommer ut till primärvården. Tillgängligheten, kontinuiteten, vårdkvaliteten, patientsäkerheten, arbetsmiljön, effektiviteten och ekonomin är huvudområdena som höjs på ett betydande sätt samt optimeras.
Det är känt att av de patienterna som söker primärvården har ca en tredje del psykiatriska besvär, mellan en fjärde del och en tredje del har smärta eller besvär från rörelseapparaten, och resten har blandade allmänmedicinska besvär. För en vårdcentral med till exempel 6000 listade patienter och som behöver ha 4 läkare i tjänst, bör dessa utgöras av 1 psykiater, 1 ortoped och 2 allmänläkare (inkl. ST-läkare).
Tanken med att utplacera slutenvårdsspecialister på primärvården, är att när patienten söker första linjens sjukvård på sin vårdcentral, kommer hen direkt till exempelvis ortopedspecialisten som undersöker, bedömer och behandlar utan fördröjning. Ungefär en tredje del behöver slutenvårdsbehandling för till exempel kirurgi och skickas till specialistkollegorna inom slutna vården. Beroende på samarbetet med specialistkliniken på sjukhuset, kan patienten eventuellt anmälas direkt till operation av ortopeden på vårdcentralen. Patienter utan behov av kirurgi hänvisas direkt till medarbetarna på samma vårdcentral: fysioterapeut, arbetsterapeut, dietist, tobaksavvänjare, psykolog eller kurator.
Detta innebär att:
- Patienten inte längre väntar upp till 3 månader för tid till ortopedkliniken efter remiss från vårdcentralen, och eventuellt ytterligare upp till 3 månader för att opereras eller för att påbörja behandling av paramedicinska stödfunktionerna på vårdcentralen.
- Patienten får direkt bästa möjliga vården med högsta kvalitet där det kanske inte krävs mer än ett, max två besök, för att få rätt behandling från början.
- Patientsäkerheten är optimal.
- Allmänläkaren på vårdcentralen får mer tid för allmänmedicinska patienter.
- Vårdcentralen får betydligt lättare att bemanna läkartjänsterna med allt vad detta innebär (inkl. kostnader, utan olika stafettläkare eller bemanningsföretag, se också punkt 6).
- All vårdcentralens personal får bättre arbetsmiljö.
- Läkare på ortopedkliniken får mer kvalitetstid för kirurgi patienter som får betydligt kortare väntetid till operation. Ortopedkollegan på primärvården tar hand om de två tredje delar patienter som behöver konservativ behandling utan kirurgi.
- Allmänspecialisterna och ST-läkarna har fri tillgång till en närvarande ortopedspecialist som kan utbilda och som de kan konsultera direkt vid behov.
Läkarförbundet ser positivt på vårdutveckling mot läkarhus där individen har möjlighet att träffa rätt läkare i det området som hen behöver. Vårdcentraler anammar redan tanken och förutom psykiater och ortoped, har också geriatriker, gynekolog och kardiolog. En Win-Win situation för alla involverade parter: individen, primärvården/specialistvården och samhället.
Jag erbjuder lång erfarenhet och breda ortopedikunskaper, med fokus på hela patienten och prevention, med kunskap om behandling av levnadsvanor och försäkringsmedicin.
-
Utbildning av läkare och stöd kring sjukskrivningssituationen
Genom ett ökad teambaserat arbete kan man utreda och påverka hälsostatus för patienten. Med ett nära samarbete med samtliga professioner kan diffusa symptom hos patienter klarläggas och behandlas på ett mer kvalitativt och effektivt sätt. I sin tur resulterar det i en ökad hälsa som minskar sjukskrivningar och som leder till ökat välbefinnande för patienten.
Under arbetet som försäkringsmedicinsk rådgivare på FK har jag informerat och utbildat läkare på primärvårds- och slutenvårdsmottagningar kring sjukskrivningsproblematiken.
Som expert i detta område kan jag erbjuda min hjälp att i samarbete med till exempel rehab koordinatorn och verksamhetschefen, utbilda enhetens läkare till en bättre sjukskrivningssituation som resulterar i en bättre hälsa för allmänheten och en bättre arbetsmiljö för hälsovårdens personal.
-
Utbildning kring Tobak
Jag har tidigare varit styrelseledamot för Global Network Tobacco free Health care. Har ingått i Socialstyrelsens prioriteringsgrupp för framtagande av riktlinjer för behandling av levnadsvanor och deras revidering, och är styrelseledamot i Läkare mot Tobak.
Det är känt att tobak och nikotin har ett orsakssamband med flertalet diagnoser, att de försämrar flertalet tillstånd och att de hindrar läkning av hälsoproblem.
Jag kan erbjuda kliniker och hälsovårdsorganisationer utbildning i att planera och genomföra tobaksfri arbetstid, samt stödja läkare i att motivera patienter att sluta nyttja tobak och nikotin för att lindra deras symtom, förbättra hälsan och förhindra utveckling av flera sjukdomar.
Vi arbetar i enlighet med WHOs Framework Convention for Tobacco Control som Sverige ratificerat och som har för avsikt att minimera och eliminera a) tobakskonsumtionen i alla dess former, b) exponering för tobaksrök och c) nikotinberoendet.